14 tips voor als je voor het eerst gaat kamperen!
Kamperen is echt heel erg leuk! Je hebt natuurlijk last van insecten, het gedoe van een tent opzetten (favoriete bezigheid op vakantie) en dat je altijd een stukje moet lopen naar het toilet/douche. Maar je krijgt er wel veel vrijheid voor terug én het is in verhouding heel erg goedkoop. Ben je van plan om dit jaar voor het eerst te gaan kamperen? Dan hebben wij dé 14 tips voor je zodat je goed voorbereid het veld in gaat en gegarandeerd een onvergetelijke vakantie hebt.
- Leen spullen
Als je voor het eerst gaat kamperen: probeer dan zoveel mogelijk spullen te lenen (of huren). Zo weet je voor de eerst volgende keer wat je precies allemaal nodig hebt, en koop je dus geen overbodige spullen dat zou zonde zijn van het geld. Mocht je liever wel de eerste keer je eigen kampeerspullen willen meenemen, koop dit dan bij de Decathlon: goede kwaliteit voor een betaalbare prijs.
- Zet je tent thuis op
Het is zeker handig voordat je op avontuur gaat, je tent thuis eerst op te zetten. Misschien missen er wel een paar onderdelen en het is beter dat je er thuis achter komt dan op plaats van bestemming!
- Maak een checklist
Om irritaties en misverstanden te voorkomen, maak een checklist van alles wat je mee moet nemen. Een kleine moeite maar je hebt er heel veel aan. Tegenwoordig heb je ook hele handige apps waarmee je lijstjes kan maken.
- Elektra op de camping
Het is slim om van tevoren te bepalen of je op een camping met of zonder elektra gaat staan. Kies je er voor om op een plek te staan zonder elektra? Dan is het handig om een campingpitje op gas mee te nemen en verlichting op batterijen (neem een voorraadje batterijen mee) Je moet er ook rekening mee houden dat elektra op de camping, anders werkt dan thuis. Zo heb je bijv. speciale campingapparaten nodig met een aangepast wattage om te voorkomen dat de stoppen van de hele camping eruit slaan.
- Bepaal de plek van de tent
Kies bij voorkeur een plek met een vlakke ondergrond, dit maakt het makkelijker om de tent strak en recht op te zetten. Let ook op scherpe en uitstekende objecten zoals stenen, wortels van een boom of dennenappels. Scherpe objecten kunnen je tent beschadigen, neem daarom ook altijd een grondzeil mee. Dit geeft de tent de nodige extra bescherming. Ben je de enige die onderaan de heuvel staat? Denk dan vooral niet: oh wat lekker rustig! De kans is zeer groot dat bij een hevige regenval een rivier door je tent heen stroomt, en dat moeten we natuurlijk niet hebben.
- Neem de juiste haringen mee
De echte kampeerder is het vast niet ontgaan: een haring krom slaan op een steen in de grond. Niet elk type grond is hetzelfde en niet voor elk grondtype is elke haring geschikt. Probeer het grondtype van je bestemming te achterhalen en pas hier je haringen op aan, het is beter om teveel haringen mee te nemen dan te weinig!
- Koop een plasemmer
En nee ik maak geen grap! Het klinkt heel ranzig, maar als je een kleine blaas hebt en meerdere keren op een nacht naar het toilet moet, is dit een ideale oplossing! Dan hoef je niet elke keer heen en weer te lopen naar het toiletgebouw.
- Camping Navigator
Dat kan via de website of door hun app te downloaden via de app of playstore. Camp Navigator heeft bijna 8.000 campings in heel Europa gecheckt en inzichtelijk gemaakt, zodat je een mooi overzicht hebt. Zo kom je nog weleens op plekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden!
- Neem genoeg eten van thuis mee
Je hoeft natuurlijk niet je hele koelkast mee te nemen, maar zorg wel dat je genoeg hebt om de eerste dag door te komen. En ook geheel niet onbelangrijk: genoeg eten voor onderweg, je kan ook langs elk tussen gelegen tankstation of supermarkt stoppen. Maar waarom extra geld uitgeven als het niet nodig is? Tegenwoordig heb je: vanBLIK waarbij je gezonde maaltijden in een blik koopt. Hier hoef je verder niks aan meer aan toe te voegen.
- Zorg voor een goed luchtbed
Dit is misschien wel de belangrijkste tip die ik je kan meegeven, niets is zo vervelend als midden in de nacht wakker worden op een keiharde ondergrond. Én nog een tip neem geen slaapzak mee, maar je dekbed! Je kunt wel een slaapzak meenemen maar gebruik ‘m dan als extra laag tussen jou en je luchtbed. Ideaal dus als je luchtbed lek gaat (waar we dus echt niet van uit gaan)
- Vierkante foam tegels
Je kent ze vast wel van die vierkante foam tegels die je aan elkaar kunt klikken om een zachte ondervloer te maken waar kinderen op kunnen spelen. Dit soort tegels kun je dus ook gebruiken om de ondergrond van je tent wat zachter te maken, én isoleert het ook: door de extra laag tussen je matje en de koude bodem zul je merken dat je het minder snel koud krijgt in je slaapzak.
- Teken
Het maakt niet uit waar je heen gaat of hoelang je er bent, als je in de natuur bent loop je altijd het risico dat je gebeten wordt door een teek. Het nare ervan is dat je een tekenbeet niet voelt, maar deze kan wel heel gevaarlijk zijn. Teken kunnen namelijk de ziekte van Lyme met zich meedragen. Er zijn veel middeltjes die teken kunnen voorkomen zoals bijv. DEET werkt goed tegen teken en andere insecten, maar als je liever voor een natuurlijke oplossing wilt kiezen, is tea tree olie een goede oplossing. (let op wel verdunnen met water voordat je het op je huid smeert) Doe het mengsel in een plantenspuit en voilà je eigen teken/insecten spray.
- Gebeten door een teek?
Toch gebeten door een teek? Geen paniek dat kan iedereen overkomen. Teken nestelen zich graag op warme, vochtige plekken. Dus controleer voordat je gaat slapen s ’avonds (zeker als je in een boomhut midden in het bos) je hele lichaam op eventuele sporen van een teek. Het is belangrijk dat wanneer je bent gebeten door een teek, je deze zo snel mogelijk verwijdert. Hoe langer de teek aan je lichaam vast zit hoe groter de kans dat hij de ziekte van Lyme op je overdraagt als hij deze met zich meedraagt. Voor het verwijderen van een teek bestaan speciale tekenpennen, die met een draaiende beweging de teek uit je huid trekken. Heb je geen tekenpen meegenomen? Als je een bolletje watten in vloeibare zeep onderdompelt en dat dan 20 seconden goed op de teek drukt, zul je vanzelf merken dat die loslaat. Houd na het verwijderen de beet nog steeds goed in de gaten! Word de kring rondom de beet steeds grote? Twijfel dan niet en raadpleeg meteen een dokter!
- Kampvuur
Als je aan kamperen denkt: denk je natuurlijk aan die gezellige avonden bij het kampvuur! Met marshmallows, heerlijke muziek op de achtergrond én spannende verhalen voor het slapen gaan! Maar dan moet je eerst wel een fikkie kunnen steken, en dat is moeilijker dan je denkt. Je moet er ten eerste voor zorgen dat het hout droog genoeg is, daarnaast is het aanwakkeren van het vuur een kunst op zich. Gelukkig kun je het jezelf gemakkelijk maken door er een aanmaakblokje op te gooien. Heb je deze niet meegenomen? Stop wat stukken houtskool in een lege eierdoos en steek deze aan. En als je echt niks anders hebt, werken tortilla chips ook prima als aanmaakblokjes.